Wie is wie

Bekijk hier wie je op de operatiekamer kunt verwachten.

Anesthesioloog

De anesthesioloog dient de verdovende middelen toe. De anesthesioloog is arts/medische specialist en bewaakt samen met de anesthesiemedewerker je vitale lichaamsfuncties en zorgt dat je na de operatie zo min mogelijk last hebt.


Lees meer over de anesthesioloog

Anesthesiemedewerker

Anesthesie is teamwork. De anesthesioloog kan niet zonder de assistentie van een gespecialiseerde anesthesiemedewerker. De anesthesiemedewerker blijft gedurende de hele operatie bij je. Tijdens de operatie bewaakt de anesthesiemedewerker je vitale lichaamsfuncties. Na de operatie brengt de anesthesiemedewerker je, samen met de anesthesioloog, terug naar de uitslaapkamer en zorgt dat je rustig bijkomt.

Chirurg

De chirurg is de medisch specialist die hoofdverantwoordelijk is voor de behandeling. Chirurgen kunnen algemene ingrepen verrichten en hebben daarnaast specialistische kennis van een of meer deelgebieden. Bijvoorbeeld keel-neus-oor (KNO), neurologie en orthopedie. De chirurg zal de feitelijke operatie uitvoeren. Na de operatie bespreekt de chirurg het resultaat met je.

Arts-assistent

Tijdens de operatie kunnen er een of meerdere arts-assistenten aanwezig zijn. Dit zijn artsen in opleiding. Zij zijn reeds afgestudeerd en bezig met een opleiding tot medisch specialist. Op de operatiekamer kun je onder andere arts-assistenten in opleiding tot chirurg en anesthesioloog vinden. De assistenten ondersteunen de chirurg en anesthesioloog bij het uitvoeren van de operatie.

Operatieassistent

Operatieassistenten bereiden de operatiekamer voor. De juiste instrumenten moeten klaarliggen en de apparatuur moet goed werken. Tijdens de operatie overhandigt de operatieassistent de juiste instrumenten aan de chirurg.

Kijkje op de OK