Anesthesioloog Annemieke Boom van het Spaarne Gasthuis

Annemieke Boom, Spaarne Gasthuis

“Geen dag is hetzelfde, iedere patiënt is anders”

1 Wat vind je zo leuk aan anesthesie?

Ik vind het één van de mooiste vakken binnen de geneeskunde, omdat het zo’n breed vakgebied is. Ik zie patiënten van alle leeftijden en met verschillende afwijkingen. Aan de ene kant is het een technisch vak, omdat je veel kennis nodig hebt over het functioneren van het lichaam. En aan de andere kant is het een sociaal vak omdat de communicatie met de patiënt erg belangrijk is.

2 Je werkt in een team van medische specialisten. Hoe ziet de samenwerking er met de andere specialisten uit?

Op een operatiekamer werken allerlei medische specialisten samen. Iedereen heeft een eigen vakgebied, maar hetzelfde doel: de patiënt zo goed mogelijk helpen. We werken daarom intensief samen.

3 Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit?

We werken op de operatiekamer en de polikliniek. Voordat we om 08:00 uur ’s ochtends beginnen, hebben we een patiëntenbespreking waarin alle bijzonderheden besproken worden. Op de operatiekamer kunnen tussen de geplande operaties ook spoedgevallen voortkomen. Geen dag is hetzelfde, iedere patiënt is anders.

4 Hoe is het vak anesthesiologie in de loop van de tijd veranderd?

Vroeger zag een patiënt een anesthesioloog alleen vlak voor een operatie. Tegenwoordig begeleiden we de patiënt het gehele proces. Vanaf het preoperatieve spreekuur tot en met de pijnstilling na de operatie. Alles is erop gericht om voor, tijdens en na de operatie de meest optimale omstandigheden te creëren. Kortom, we zijn ons veel meer gaan bemoeien met de fase voor en na de operatie en niet meer alleen met de operatie zelf. Daarnaast zijn er in de anesthesiologie veel innovaties geweest. Een goed voorbeeld is de ontwikkeling van zenuwblokkades. Hiermee kunnen we armen en/of benen verdoven.

5 Hoe kun je bij patiënten de angst voor narcose weghalen?

Allereerst door aandachtig te luisteren en erachter te komen wat hun angst is. Met een goede uitleg kun je de meeste angst wegnemen. Het ondergaan van een operatie is vaak ingrijpend. Als je de anesthesioloog vertrouwt, begin je veel ontspannener aan een operatie.

6 Heb je tips voor mensen die onder narcose gaan?

Het belangrijkste is dat patiënten veilig en met vertrouwen een operatie ondergaan. Daarom wordt op het preoperatieve spreekuur veel uitgelegd. Dit wordt herhaald op de dag van de operatie. Mijn advies is: vraag alles wat je wilt weten. Schrijf voor de zekerheid al je vragen van tevoren op.